Thesis voor Gerrit Rietveld Academie – Inleiding

Beste Kandinsky

Een pelgrimage naar het licht in jezelf

Leven in geel en blauw

Thesis Emily Kabos
VAV, Gerrit Rietveld Academie, december 2015


Beste Kandinsky,

Beste Horizonreiziger,

In deze brieven aan u wil ik een onderzoek doen, een verkenningstocht uitvoeren. Ik gebruik daarbij uw methoden (zonoefening, polarisatie en beschouwing over kleuren).

Wassily Kandinsky in zijn atelier in Frankrijk, 1937
Wassily Kandinsky in zijn atelier in Frankrijk, 1937

Wat wil ik dan verkennen? Ik heb het gevoel dat het kind in ieder van ons uit het paradijs gevallen is, en dat ieder van ons bezig is met een zoektocht terug naar het paradijs.

Met deze brieven wil ik, met uw hulp, een terugweg vinden naar de gouden (kinder)jaren. Op zoek naar lichtsprankjes. Mijn jeugd stond in het teken van blauw en geel. Door die kleuren voel ik vrijheid en verbinding in de wereld. Ik onderzoek de wereld dus naar licht, en blauw. Geel is voor mij verbinding en blauw is voor mij vrijheid.

Mijn brieven beginnen in de onderwereld, het gevoel van het kind dat iets verloren is. Dan probeer ik dit te hervinden, door het goede gevoel en het goede leven hier op deze aarde als kunstenaar te vinden. Als dat lukt, dan voel je een aanraking van iets hemels. Daarom stuur ik u een aantal brieven:

  1. inleidende brief
  2. onderwereldbrief
  3. aardebrief
  4. bericht van André Kuipers
  5. voorbereiding op hemelbrief
  6. hemelbrief

Het bericht van André Kuipers hoort natuurlijk tussen hemel en aarde. Hij was als Nederlandse ruimtewandelaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Met hem mailde ik over kleuren in de ruimte. Zijn e-mail stuur ik aan u door.

Mijn conclusie? Een gedicht, een lichtgedicht.

Hartelijke groet en moedig voorwaarts,

Emily Kabos
Horizonreiziger departement Flevoland
Nederland, 2015